Fra 9 måneder kan barnet spise næsten det samme som resten af familien
Tilsæt 1 tsk fedtstof til hovedmåltiderne indtil barnet er 1 år – varier mellem smør, olie og margarine, men vælg overvejende planteolier
Indtil barnet er 1 år, anbefales lidt fedtstof på brødet under pålægget
Maden skæres i små stykker, men skal ikke moses
Tilbyd løbende dit barn nye fødevarer. Variation i maden sikrer at dit barn får alle de forskellige stoffer kroppen har brug for og medvirker til at forebygge kræsenhed. Giv desuden dit barn mad der skal tygges – det træner mundbevægelserne og dermed taleudviklingen
Brød (uden hele kerner), kartofler, ris, bulgur og pasta – gerne fuldkornsvarianter
Alle slags kogte eller revne grønsager – halvdelen bør være grove som fx gulerødder, kål, bønner og linser – spinat, rødbede, fennikel og selleri kun ca. hver 14. dag
Al frugt – rå i små stykker eller kogt (frosne bær skal koges op)
Æg og al slags ost, kød, fjerkræ og indmad.Kød anbefales dagligt, da det bl.a. indeholder jern og andre mineraler som fx zink, som barnet har brug for
De fleste slags fisk (fx laks, sild, makrel, torsk, sej, rødspætter) samt rejer, muslinger og rogn – dog ikke de store rovfisk som fx sildehaj, hellefisk, gedde, sværdfisk og tun (heller ikke dåsetun). Fisk anbefales to gange om ugen som hovedret og flere gange som pålæg
Variér mellem forskellige slags fisk, kød, indmad, korn, grønsager og frugt
Komælk i maden – under 1 dl om dagen. Brug den slags I har i køleskabet
Syrnede mælkeprodukter af sødmælkstypen fra 9 måneder i små portioner (½ dl stigende til 1 dl ved 1 år)
Små børn har ikke behov for is, kager, slik og drikke med sukker (saftevand, juice, cola og lignende). Når børn får søde sager, mister de appetitten til måltiderne, og man risikerer, at de ikke får tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler
Hold igen med salt og stærke krydderier
Giv ikke honning i de første 12 måneder – kan indeholde jordbakterier, som barnets mavesyre ikke kan dræbe, og det kan derfor give en alvorlig forgiftning
Undgå komælk som drik
Giv ikke dit barn skyr, kvark, fromage frais, ymer, ylette og græsk yoghurt de første 2 år – fordi indholdet af protein er for højt for det lille barn
Spinat, rødbeder, selleri og fennikel i større mængder, brug kun ca. hver 14. dag
Brug ikke ”grønt drys” på varm mad. Friske krydderurter og bladgrøntsager må kun anvendes i varme retter, hvis de varmes grundigt igennem. Grønt drys må gerne bruges på kold mad. Al restemad med grønt drys skal kasseres.
Børn under 3 år skal ikke spise store rovfisk som fx sildehaj, hellefisk, gedde, sværdfisk og tun (heller ikke dåsetun). Disse fiskearter ophober kviksølv i kødet
Undgå nødder, peanuts og popcorn og stykker af rå, hårde grøntsager som fx gulerødder før dit barn er ca. 3 år, da de nemt kommer i den gale hals
Giv ikke dit barn mere end 50 g rosiner om ugen, da de kan indeholde svampegift
Undgå riskiks – de indeholder stoffet uorganisk arsen, der kan være kræftfremkaldende i store mængder
Undgå regelmæssig brug af kanel – fx som kanelsukker på grød eller som te med kanel. Laver du engang imellem kanelsukker er ¼ tsk kanel til 1 spsk sukker en passende blanding