Mad til børn

Mad til børn

Kræsen eller …

©Photographer Rasmus Baaner Barnemad Kræsen
  • Det er naturligt, at dit barn er skeptisk over for ny mad
  • Smag udvikles gennem eksperimenter – lad dit barn undersøge maden, pille ved maden, snuse til den, smage på den, lege med maden
  • Jo flere ting dit barn har smagt i løbet af de første par år, jo nemmere bliver det at prøve nye retter senere hen
  • Det er nemmest at få næringsstoffer nok, hvis man kan lide mange ting
  • De fleste familier oplever perioder, hvor deres barn ikke vil spise bestemte madvarer
  • Giv dit barn alle dele af maden – hver gang, den bliver serveret.
  • Lad gerne barnet spytte maden ud igen, hvis det ikke kan lide smagen
  • Lad være med at gøre et stort nummer ud af det, men servér den nye, fremmede ting gentagne gange – gerne et par gange om ugen
  • Det er helt almindeligt, at mindre børn skal smage nye ting 8-12 gange, før de lærer at holde af smagen – nogle skal endda bruge endnu flere forsøg. Men det lykkes som regel!
  • Sørg for at barnet er sultent, når I skal spise
  • Lav mad til hele familien uden særlige hensyn til barnet. Tilbyd ikke ’særforplejning’, men vær sikker på, at der i hvert fald er en madvare på bordet, som barnet kan lide
  • Lov aldrig lækkerier som belønning for at spise maden
  • Server maden i små skåle så barnet selv kan vælge til og fra
  • Husk: Der sker ikke noget ved, at dit barn springer et måltid over
  • Vis, at I voksne selv glæder jer til at spise den lækre mad – lav gode madlyde som ’uhmm’ og ’ahh’
  • Skab en god stemning omkring spisebordet
  • Barnet fornemmer hurtigt, hvis en af de voksne synes, det er en sur pligt at spise sund mad
  • Hvis mor fx ikke er vild med fisk, kan far og barn nyde fisk, når mor ikke er hjemme
  • Serverer du vand eller mælk til dit barn, så drik det samme selv
  • Lad være med at tale om barnets appetit og spisevaner ved bordet – snak om alt muligt andet hyggeligt
  • Underhold ikke andre om dit barns spisevaner